17. heinäkuuta 2016

Kesäpäiviä Kokkolassa

Loman alussa suuntasimme miehen kanssa kahdestaan kauniiseen Kokkolaan. Lapset menivät anoppini luo ja pähkäilimme minne suuntaisimme. Kokkolassa näytti paistavan aurinko ja matkakaan ei ollut tuskaisen pitkä Pohjois-Savosta. Aurinko, meri ja puutalokorttelit houkuttelivat kovasti.


Ensimmäisenä aamuna herättiin ajoissa ja aamupalan jälkeen suuntasimme tarkastelemaan Kokkolan satamaa. Aamu näytti pelottavan harmaalta..

Punaiset venemakasiinit olivat suloinen näky.

Päivällä sää lämpeni ja päätimme lähteä ms Jennyllä seilaamaan kohti Tankarin majakkasaarta. Saari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Tankar on merestä noussut kalliosaari joka tunnettiin jo 1500-luvulla.

Tankarissa voit vuokrata vierasmajoja. Kuvassa yksi vierasmajoista.

Aikoinaan saarella asuttiin vain kesäisin ja elämä oli siellä todella alkeellista. Talvisin mereltä pyydettiin hylkeitä. Museossa oli paljon esillä hylkeen pyytämiseen tarkoitettuja välineitä.

Tankar on erittäin tunnettu Majakastaan ja tässä talo jossa majakarvartiat asuivat.

Talosta olivat upeat näköalat merelle.

Kaunis pönttöuuni.

Majakanvartioiden keittiö.

Talon alkuperäinen naulakko avaimineen. Pinkopahviseinät.

Tankarin majakka.

Majakanvartioiden talon vieressä oli majakkamestarin talo joka toimi majakanvartioiden esimiehenä. Majakkamestari hoiteli kaikkia käytännön järjestelyitä (paperihommia). Tätäkin upeaa taloa voi vuokrata kesäisin.

Tankarin majakka on edelleen yksi Suomen valovoimaisemmista majakoista. Sen valo on 27,5 metrin korkeudessa ja antaa valonkantaman aina 27.5 meripeninkulmaan saakka. Majakan valona toiminut  petroolipoltin syttyin ensimmäisen kerran 15.10.1889. Halusimme ehdottomasti kokea millaista olisi majakan sisällä. Majakkaan pääsi kerrallaan kipuamaan 4-5 henkilöä. Jono oli pitkä mutta onneksi oppaalla riitti kerrottavaa niin saaresta kun itse majakasta. Historia oli mielenkiintoinen.

99 rappusta ylös hieman huippasi. Myönnän että hieman korkeanpaikankammo alkoi hiipimään mieleen. Tankarin majakka on muutenkin todella kapea majakaksi ja kierreportaat olivat kapeat, puhumattakaan muutamasta viimeisestä rappusesta, iik. Maisevat olivat huikeat ja toisella oppaalla riitti kerrottavaa yläilmoissa. Harmi ettei päästy katsomaan itse valoa ja prismoja joidenka kautta valo heijastuu merelle. Prismasta löytyy kuitenkin kuvia kokkola.fi sivuilla.

Pieni suloinen talovanhus majakan vieressä. Voisin kuvitella asuvani tuossa mökissä kesäisin, tosin mökki tarvitsisi täydellisen remontin.

Suurin osa ajasta meni Majakalla. Ennen takaisin lähtöä onneksi mies kerkesi nopeasti hörpätä kahvin tässä tunnelmallisessa kahvilassa. Jos poikkeatte Kokkolassa suosittelen matkaa Tankariin.

Kokkolassa on yksi maamme laajimpia historiallisia puukaupunkikokonaisuuksia. Asemakaava on 1650-luvulta. Se kattaa jopa 12 korttelia, joissa on satoja puutaloja sekä piharakennuksia. Näistä vanhimmat ovat jo 1600-luvulta.
Tankarin jälkeen kävimme ihastelemassa puutaloaja..


Kumpa olisin päässyt kärpäsenä lentelemään nuihin taloihin..

Mahtavaa arkkitehtuuria, kauniita pieniä ikkunoita.

vanhoja lyhtypylväitä..

Lähtöpäivänä oli pakko poiketa Blossomissa. Blosson on ihana sisustuskauppa täynnä kaikkea kivaa. Olen jo pitkään alkanut luopua pienistä tavaroista. On helpompi pitää koti puhtaana ja avarana kun ei ole liikaa tavaraa esillä.

Blossomista tarttui mukaan sinkkijuttua. Pidän kovasti sinkistä sisustuselementtinä. Lampunvarjostin, sinkkiämpäri kukille & sinkkiset "lahjakortit". Ihanan onnistunut matka. Kahdestaan :)

Eilen lähdettiin taas extempore reissulle ja määränpäänä Keskisen kyläkauppa. Lapset saivat ostaa haluamansa lelut ja riemua koko päivän Tivolissa. Voi sitä onnen määrää. Onhan se vaan niin että kun lapset nauttii niin aikuisetkin nauttii. Tylleröinen katsoo kun veli on kiikkukarasellissa.

Sadepäiviä tapettiin ompelemalla. Tyttö halusi kylpyvauvalle mekon ja minä tuumasin että katsotaan että' tulisiko mekosta mitään..
Mittailin nukkea ja piirsin paperille hieman kaavoja..

Onneksi mekko mahtui pullerolle vauvalle!
Mahtavaa että lomaa on vielä puolet jäljellä. Nyt vaan sitä aurinkoa niin loma olisi täydellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti